OSTOSKORI 0 tuote tuotetta 0,00 € on tyhjä

2018/2019 uudet talvirenkaat

2018/2019 uudet talvirenkaat

Olemme taas tulleet siihen aikaan vuodesta, jolloin pitää ajatella, millaisilla ”kengillä” nelijalkainen ystävä talvikauden kulkee. Tässä meiltä pieni katsaus kauden 2018/2019 uusista tulijoista. 
Ensimmäisenä haluamme esitellä Hankookin uuden nastarengasmallin 
Ipike Rs2 W429, joka on erittäin suositun ja useiden talvien ajan eniten myydyn nastarenkaan I pike Rs W419 seuraaja. Uusi malli on saanut aivan uuden urakuvion, myös rengasseos on uudistettu ja renkaaseen on lisätty nastamäärää. Uudessa mallissa on 200 nastaa. Edellisessä RS+ mallissa, joka pääsi kärkisijoille useissa rengastesteissä, mutta jota oli saatavissa vain muutamassa eri koossa, oli vain 170 nastaa. Uutta 200 nastan mallia W429 valmistetaan vähintään 50 eri mitassa. Kuinka hyvin uusi nastarengas testeistä suoriutuu, selviää lähiaikoina.
Vaikka talvet ovat olleet viime aikoina suhteellisen lämpimiä, niin talvirenkaiden valmistajat valmistavat aina vain uusia malleja, joissa kilpaillaan nastojen lukumäärällä ja lähdetään ennusteesta, että talvi tuo mukanaan pakkaset ja runsaat lumisateet. Näin on ajatellut myös Michelin, joka toi markkinoille uuden nastarengasmallin
Michelin X-ice North 4. Tästä renkaasta tulee varmuudella jääradalla ajavien kuskien suosikki, sillä North 4 kohdalla on tuotekehittelyssä huomio keskitetty erityisesti pitoon jäisillä keleillä, sillä nastojen lukumäärässä ei ole säästelty ja uudessa mallissa niitä on ennätysmäärä – 250 kappaletta. Ja 245/40R18 kokoisessa renkaassa on nastoja peräti 269 kpl. Tässä herää heti kysymys: millaista meteliä sellaiset renkaat mahtavat pitää? Michelin väittää, että erityinen nastojen sijoittelu ja uuden sukupolven kolmiasteiset nastat ovat varmistaneet alhaisen melutason. Renkaille on annettu valmistajan toimesta myös pitkän käyttöiän takuu, sillä testit osoittivat, että renkaan pito-ominaisuudet vähenivät 10 000 km ajon jälkeen hyvin vähän ja jarrutusmatka kasvoi uusiin renkaisiin verrattuna vain 1,1 m verran. Koko tuotekehitysprosessi on johtanut hyviin tuloksiin, sillä renkaat ansaitsivat heti ”Tekniikan Maailman” vuoden 2018 nastarenkaiden testin voittajan tittelin ja kaksi vuotta peräkkäin voittajaksi julistetun Continental IceContact 2 oli tyytyminen toiseen sijaan.
Hyviä uutisia on kerrottavana myös laadukkaita kitkarenkaita suosiville kuskeille. Continentalin rengas tehtaan uusin kitkarengas on 
VikingContact 7, olin mukana sen ensiesittelyssä Ruotsissa.
 Uusi rengas on valmistettu pohjoismaisiin oloihin sopivasta pehmeästä seoksesta ja rengasmittojen valikoima on hyvin laaja. Tarjolla on yhdessä 112 eri mittaa 14-21 tuumaan. Kuten tapana on, kaikki valmistajat ovat parantaneet edellisiin malleihin verrattuna rengasseosta, täten on toiminut myös Continental. Kun vertaa uutta mallia aikaisempaan malliin VikingContact 6, niin voidaan todeta, että uutuudella on pito-ominaisuuksia paranneltu vanhaan malliin verrattuna noin 7 prosentin verran, erityisesti loskaisen ja märän tien pitoja huomioiden. Erittäin iso muutos on saatu aikaan teknisesti, sillä tähän saakka ovat kaikki Contin kitka-ja nastarenkaat olleet asymmetriset eli ilman suuntaa, mutta uuden kitkarengasmallin urakuvio on valmistettu pyörimään tiettyyn suuntaan.

 

Erkki Jõgi