OSTOSKORI 0 tuote tuotetta 0,00 € on tyhjä

Kitkarenkaat pohjoismaisesta tai keskieurooppalaisesta sekoituksesta?

Kitkarenkaat pohjoismaisesta tai keskieurooppalaisesta sekoituksesta?

19.10.2015

Uusi talvirenkaiden kausi on kohta ovella. Viime aikoina on meidän luona käynyt useita asiakkaita, jotka haluavat hankkia kitkarenkaat, mutta eivät osaa päättää, pitäisikö renkaiden olla kovasta seoksesta eli keskieurooppalaisille markkinoille valmistettuja tai pohjoismaisiin olosuhteisiin sopivia pehmeästä seoksesta valmistettuja. Tässä pieni selvitys asiaan.
Yksi merkittävin syy siihen, miksi valitaan kitkarenkaat, johtuu siitä, että nastarenkaiden käyttöä on rajoitettu useissa Euroopan maissa ja kitkarenkaita suosivat myös ne auton käyttäjät, jotka ajavat lähinnä kaupungissa. Myönteinen piirre on myös renkaiden alhainen melutaso. Renkaiden valikoima monipuolistuu nopeasti, jatkuvasti tulee uusia malleja ja valinnan tekeminen tässä tarjonnassa on vaikeaa.
Me katsomme, että Virossa kannattaisi talvella ajamiseen valita aina kovasta seoksesta valmistetut renkaat. Kovemmasta seoksesta valmistetut eli keskieurooppalaiset kitkarenkaat sopivat talvella vain harvoin autolla ajaville, silloin voidaan käyttää M+S merkinnällä varustettuja renkaita vuoden ympäri. Pehmeästä seoksesta valmistetut renkaat eivät ole kovin toimivia kesällä ajettaessa, märällä ja kuumalla säällä asfaltilla ajaessa on pito huono ja kitkarenkaiden kuluminen nopeutuu, kun lämpötila nousee yli 8 plusasteen.
Valinnassa on avuksi erilaiset rengastestit, ja niistä on valittavana Suomessa, Ruotsissa tai muissa Pohjoismaissa suoritetut testit. Saksassa tai muulla Keski-Euroopassa tehdyt testit käsittelevät yleensä kovasta seoksesta valmistettuja renkaita, jotka eivät ole meidän olosuhteissa toimiva ratkaisu.
Useat asiakkaat tekevät kitkaiden kohdalla päätöksiä rengasmerkintöjen pohjalta, ne ovat Virolaisille asiakkaille vierintävastusta, pitoa märällä ja melutasoa. Tämä viimeksi mainittu on itse asiassa ainoa, jonka voisi huomioida, sillä mitä meille kertoo vierintävastus, kun talvella tiet ovat lumisia ja vierintävastus on muutenkin korkea. Märällä pito ei ole meidän talvessa myöskään tarpeen. Kovasta seoksesta valmistettu rengas on lähisukua kesärenkaille, joten niiden ominaisuudet ovat yleensä pehmeästä seoksesta valmistettuja renkaista paljon paremmat. 
Kovaan sekoituksen M+S renkaat tunnistaa korkeasta nopeusluokasta H=210km/h, V=240km/h tai jopa W=270km/h, mutta myös edullisemmasta hintatasosta. Valinnan helpottamiseen muutama esimerkki.

Kovemmasta seoksesta valmistetut eli keskieurooppalaiset kitkarenkaat:

Nokian WR-G3, WR-D3 ja D4, WR-A3. Barum Polaris 2, Polaris 3, Polaris 5, Michelin Alpin A4, A5, A6, Goodyear UltraGrip 8 ja 9, Nankang SV-2, Continental TS seeria, Continental ContiCrossContact Winter, Bridgestone LM sari.

Pehmeästä sekoituksesta valmistetut kitkat:

Nokian R ja R2, RS, RSi. Continental ContiVikingContact 5, 6, 7, ContiCrossContact Viking, Goodyear UltraGrip Ice +, UltraGrip Ice 2, Dunlop DS 3, Michelin LATITUDE X-ICE XI2, XI3, X-Ice. Nankang SV-1. Bridgestone Blizzak Nordic, WS-70, WS80. Hankook Winter I cept (W605, W606, 616), Falken Espia EPZ ja EPZ 2